ДогађајиСтање водостаја

22.01.2023.

Према хидролошким прогнозама Републичког хидрометеоролошког завода, а услед престанка падавина забележено је опадање водостаја на водотоцима. Ванредна ситуација и даље је на снази у осам општина у Србији.

Река Сава код Шапца је у благом порасту и на том делу је проглашена редовна одбрана од поплава. Реке Ибар и Западна Морава, које су се излиле на неколико места на територији општине Краљево, повукле су се у своја корита и у стагнацији су. На реци Рашка у Рашкој водостај је у опадању, а забележено је и повлачење реке Дрине код Богатића. На Лиму код Пријепоља водостај је у опадању и још увек се налази изнад границе ванредне одбране од поплава.

У наредним данима може се очекивати благи пораст водостаја на мањим водотоцима југозападне Србије као и на Косову и Метохији јер се према најавама РХМЗ-а за те области прогнозирају кише у количинама до 25 mm.

У свим поплављеним подручјима Службе ЈВП „Србијаводе“ и надлежних водопривредних предузећа су на терену и прате ситуацију и спороводе све мере у циљу санирања последица поплавног таласа.