ДогађајиРеализација пројекта изградње бране Памбуковице све изгледнија

22.01.2021.

Данас је одржан састанак директора ЈВП “Србијаводе” Горана Пузовић са председником општине Уб Дарком Глишићем поводом пројекта изградње вишенаменске бране “Памбуковица”.

На даншњем састанку разматране су две одновне теме. Прва је везана за редовно одржавање за све објекте којима управљају ЈВП „Србијаводе“ на територији општине Уб и дефинисани су задаци и пројекто за наредни период како би грађани који живе на Убу живели безбедније.

“Пре неколико година смо завршили ову регулацију која је једна од лепших регулација у Србији, док је са друге стране остало да се уради регулација насеља Црвена Јабука и део Тамнаве који до сада није био регулисан. Најпре ћемо да покушамо да заједно са општином разрешимо неке имовинско правне односе и очистимо корито бар за прву фазу, а после ћемо видети шта је то што нас даље чека”-истакао је Пузовић.

Друга тема састанка је била изградња бране “Памбуковица” и она је овог тренутка најбитнија за житеље Уба.

У августу прошле године одржан је један припремни састанак на коме су дефинисане обавезе како ЈВП „Србијаводе“, тако и локалне самоуправе. На данашњем састанку дефинисана су два основна задатка: први је израда техничке документације, а други решавање имовинско – правних односа који су основ за будућу инвестицију.

ЈВП “Србијаводе” су завршиле идејни пројекат који је предат Државној ревизионој комисији на контролу, након чега ће се приступити Пројекату за грађевинску дозволу и извођачки пројекат. Такође, урађен је Пројекат експропријације, предато је Државном правобранилаштву које треба да са Владом Републике Србије издејствује јавни интерес по коме ће се вршити откуп свих тих парцела. укупна површина парцела које требају да се откупе је 170 хектара.

“ То су пословни задаци који нас чекају у овој години. Завршетак техничке документације, решавање имовинско правних односа и проналазак редитора који ће финансирати ове радове”-истакао је Пизовић. Укупна вредност свих радова који се планирају је око 35 милиона евра.

Такође је истакао да је ово вишенаменска акумулација, са основном улогом да кад наиђе велики поплавни талас да напунимо ту акумулацију и да се на тај начин поплавни талас заустави. Друга улога акумулације се односи на наводњавање где ће се уз помоћ изграђеног система, низводно моћи да се снабдева између 2 и по и 3 хиљаде хектара.

“Дакле имаћемо и заштиту грађана, имовине и живота, а са друге стране имамо и оно што ствара неку другу вредност а то је омогућавање стабилније пољопривредне производње, омогућавање модерног начина наводњавања, да наши људи могу да гаје неке високо акумулативне културе које дају већу зараду и профит људима које се баве воћарством, повртарством и свим другим видовима пољопривредне производње”-рекао је Пузовић.

План је да се за две године, уколико се испуне сви услови, изгради брана као пословни објекат који даје потенцијал за све остало.