ДогађајиСтање водостаја

20.01.2023.

Након обимних падавина у претходном периоду и проглашења ванредне одбране од поплава од поплава на више локација, директор ЈВП „Србијаводе” Горан Пузовић са Министром унутрашњих послова Братиславом Гашићем и Начелником Сектора за ванредне ситуације Луком Чаушићем обишао је јуче и синоћ поплављена подручја.

На подручју Новог Пазара где је проглашена ванредна ситуација водостаји река су у опадању, а у опадању су и река Видрењак у Тутину и река Грабовица у Сјеници.

Водостај реке Лим и свих река које се налазе у сливу Лима су у опадању. У Бродареву, водостај је опао за око 20 cm, а у самом у Пријепољу за око 15 cm. ЈВП „Србијаводе“ заједно са Сектором за ванредне ситуације и локалном самоуправом предузели су све потребне мере и тиме спречили веће штете у насељу Бродарево. На овом делу изграђена је прва линија одбране, постављени су џакови на најугроженијим деловима у насељу Залуг и Бродарево и изграђен је привремени насип у дужини од 320 m које ће штитити грађане и домаћинства.

Водостај реке Ибар код Рашке је у порасту од јуче, а река Ибар поплавила је северни део на Косову и Метохији. ЈВП „Србијаводе“ је у сталној комуникацији са свима на брани Газиводе и уз добру координацију предузете су све мере које дају резултате на реци Ибар. Врх поплавног таласа на Ибру се креће према Краљеву и очекује се да вечерас достигне врхунац. Све службе у Краљеву су на терену и на том делу непрестано се прати ситуација.

Врх поплавног таласа, прошао је ноћас кроз Куршумлију, а ниво Топлице од јуче порастао је за 3 m и очекује се да се до поднева поплавни талас спусти према Дољевцу. На том делу вода се није излила у насељеном делу, већ само на пољопривредним површинама.

На Дринском сливу у зони Малог Зворника и Лознице уведена је ванредна одбрана и на овом делу се не очекују велики проблеми, осим изливања малих потока који се уливају у реку Дрину. На реци Сави код Шапца у току сутрашњег дана биће уведена редовна одбрана.

Поред овог подручја ванредна одбрана од поплава спроводи се и на следећим Водним јединицама: „Лим – Пријепоље“, „Ибар – Краљево, Нови Пазар“, „Јужна Морава – Лесковац”, „Западна Морава – Чачак“.