ДогађајиОдржана 23. Редовна седница Међународне комисије за заштиту реке Дунав

15 - 16.12.2020.

У уторак 15. и среду 16. децембра 2020. године одржана је 23. Редовна седница Међународне комисије за заштиту реке Дунав (ICPDR) путем видео конференције.

Поред шефова делегација и представника држава чланица комисије, седницу су пратили бројни учесници из свих дунавских земаља. Испред Делегације Републике Србије на седници су учествовали представници ЈВП „Србијаводе“, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде- Републичке дирекције за воде, ЈВП „Воде Војводине“,као представници Института за водопривреду „Јарослав Черни“.

Седницу је отворио председник ICPDR-а г-дин Дорин Андрос, који се, у затвореном делу састанка, осврнуо на кратак преглед активности у прошлој години. Затим су разматрана општа питања- усвајање дневног реда, усвајање записника са 18. састанка сталне радне групе одржаног у јуну такође путем видео конференције, представљени су шефови експертских група, разматрано је тренутно стање буџета, као и расподела буџета за текућу годину, која се односи на плаћање контрибуција и расходе. Такође, представљен је и нови председник ICPDR-a за 2021. годину, Момчило Благојевић из Црне Горе.

У отвореном делу састанка представљaне су активности свих експертских група које су поред представљања извештаја, презентовале и планиране активности за текућу годину. Након сваког излагања, учесници седнице су имали могућност да отворе дискусију, дају коментар и предлог.

У оквиру Експертске групе за учешће јавности, представљени су победници конкурса „Дунавски уметник”, у ком је учествовало око 280 деце, из 57 школа са укупно 257 уметничких дела.

У категорији уметничких радова, старосне групе тинејџери победили су ученици 7. и 8. разреда Основне школе „Стефан Немања“ у Нишу за рад „У загрљају Дунава“. Такође, за категорију видео највише гласова су добили ученици из Београда за видео „Дунавски екосистеми“. „Дунавски уметник“ је прилика за децу из слива реке Дунав да се едукују о суштинској вредности и значају река и да им пружи могућност да као креатори уметничких дела, коментаришу будућност свог окружења.

У делу састанка, на тему сарадње и партнерства, приказане су активности појединих организација и пројеката у које је укључен ICPDR, као и пројекта са међудржавним утицајима. Такође су представљене и планиране активности држава чланица за обележавање Међународног Дана Дунава.

Представници Републике Србије су свесни значаја сарадње на одрживом коришћењу и заштити слива реке Дунав. ЈВП „Србијаводе“ има своје представнике у готово свим постојећим групама ове организације, који узимају активно учешће у свим активностима, као и у одлукама.

.