ДогађајиОдржана вежба постављања мобилне опреме за заштиту Параћина од великих вода реке Црнице са притокама

17.12.2019.

У оквиру пројекта „Заштита Параћина од великих вода реке Црнице" спроведена је вежба коришћења, односно постављања и уклањања мобилне опреме за одбрану од поплава. Према пројекту хитних радова, систем за заштиту, укупне дужине 10.870m по току, подељен је на четири деонице са трајним објектима на одбрамбеној линији. У центру града, због ограничења за трајне објекте, одбрана од поплава се спроводи употребом мобилне опреме, укупне дужине 375m на левој и десној обали. Финансијер система за заштиту је Аустријска развојна агенција у Србији и њена вредност износи 3.8 милиона евра. У претходним данима извршен је пријем мобилне опреме и обука оперативних тимова од стране произвођача KUBRA GmBH.

Вежбa je истовремено била симулација одбране од поплава, тест примене брзог мобилног система пројектованог за бујичне токове, тест обучености оперативних тимова за одбрану од поплава, као и анализа потребног времена и трошкова одбране употребом мобилне опреме. Изведена је од стране обучених интервентних тимова уз стручни надзор руководиоца за одбрану од поплава за инсталацију мобилне опреме ЈВП „Србијаводе".

Извођењу вежбе присуствовао је генерални директор ЈВП „Србијаводе" г-дин Пузовић, представници Аустријске развојне агенције, Републичке дирекције за воде, Сектора за ванредне ситуације, представници стручног надзора овог пројекта „Safege", као и многобројни учесници надлежних водопривредних предузећа.

Директор ЈВП „Србијаводе" г-дин Пузовић је изјавио да je циљ данашње вежбе да се покаже систем који је изграђен у Параћину, који штити Параћин од великих вода, који је врло комплексан и који у себи садржи мобилни систем који је данас приказан, као и регулисано корито са обостраним насипима и заштитним зидовима на обаламa. „Дакле, ради се о комплексном систему који обухвата све мере које се примењују у регулацији великих корита. Наш данашњи задатак и циљ је да измеримо време које нам је потребно за монтирање ове мобилне опреме у дужини од 375m, односно да видимо колико имамо времена да заштитимо становништво и инфраструктуру при наиласку поплавног таласа реке Црнице" - рекао је г-дин Пузовић. Такође је нагласио да је ово први пут у Србији да примењујемо овако комплексан систем и први пут да на бујичним водама имамо мобилни систем.

Овом приликом, г-дин Пузовић се захвалио Влади Републике Србије и представницима Европске делегације који су омогућили да се овако модеран систем изгради и да људи у Параћину живе безбедније.

Данашња вежба је показала да је ово један од набржих мобилних система за одбрану од поплава на бијичним токовима и да, за свега 32 минута може да се постави одбрамбена линија у дужини од 127m на левој обали реке Црнице.