ДогађајиПредставници ЈВП „Србијаводе” на регионалној конференцији „Look up“ на Копаонику

09.12.2022.

Конференција „Look up“ окупила је еминентне стручњаке из земље и региона, представнике Владе Републике Србије, међународних институција, јавног и приватног сектора. Тема конференције која се одржавала на Копаонику била је екологија, енергетика и заштите животне средине.

Догађај је отворила Ирена Вујовић, министарка заштитe животне средине, а дводневни стручни скуп својим присуством подржали су Горан Весић, министар за грађевинарство, саобраћај и инфраструктуру, Александар Антић, директор Коридора Србије и министарка за рударство и енергетику Дубравка Ђедовић.

Представници ЈВП „Србијаводе” као панелисти овом приликом говорили су на тему Зелене градње као саставном делу одрживе будућности. ЈВП „Србијаводе” спроводи радове на изградњи прве „зелене бране” у Србији- “Ариље - профил Сврачково”, чијом изградњом ће се обезбедити чиста пијаћа вода за око 500.000 људи. Ова капитална инвестиција је још један пример одговора на климатске промене и свих последица које оне носе са собом, како поплава, тако и суша.

Други дан конференције панел на тему Историјског отпада отворили су представници ЈВП „Србијаводе” и јавности су приближили тему Регистра загађивача и активности које могу да имају негативан утицај на квалитет животне средине на одређеном простору.

Циљ скупа, који је окупио преко 50 стручњака из различитих области, била је дискусија о последицама климатских промена, прилагођавању Републике Србије промењеним климатским условима и проналажењу решења како би се зауставило даље глобално загревање, јер у противном последице могу бити несагледиве. Готово једногласно, учесници су се сложили да је цела планета угрожена, да Србија није изузетак, а да су људи и привреда ти који сада треба да се боре у очувању животне средине, било кроз прилагођавање новим технологијама и стандардима, било кроз личну борбу.