ДогађајиПотписан споразум о изградњи корита Туловске реке

17.04.2019.

У Свечаној сали Града Лесковца данас је потписан Споразум између ЈВП „Србијавода“ и Града Лесковца о заједничкој реализацији изградње растеретног канала на ушћу Туловске реке у Јужну Мораву.

„У свом превентивном деловању локална самоуправа Града Лесковца спровела је анализу лоцирања критичних тачака од поплава у дужини од преко 50 километара. За те намене Лесковац је издвојио 30 милиона динара. Захваљујући томе проблеми са изливањем и поплавама сведени су на минимум,“ – казао је градоначелник Лесковца др Горан Цветановић.

„Данас са госпођом Симић потписујемо Споразум који ће решити један од највећих проблема на територији града када су у питању водотокови другог реда. Реч је о Туловској реци од које готово сваке године у мањој или већој мери страдају домаћинства из 7 села (међу којима су Жижавица, Бадинце, Губеревац, Горњи и Доњи Буниброд, Мала и Велика Грабовница) као и пољопривредно земљиште од око 5000 хектара.

Руководилац ВПЦ „Морава“ Ниш Драгана Симић потписала је Споразум по овлашћењу директора ЈВП „Србијаводе“ Горана Пузовића и том приликом истакла:

„ЈВП „Србијаводе“ је надлежно за подручје целе Србије, за водоток првог реда. За подручје Лесковца надлежан је ВПЦ „Морава“ из Ниша и ми смо се до сада трудили и уложили смо велика средства и напоре како бисмо радили на регулацији водотока првог реда. Посебно сам задовољна и срећна што је Град Лесковац на челу са градоначелником господином Цветановићем препознао наше залагање и значај заједничког улагања на решавању свих осталих проблема и водотока друтог реда, и то је резултирало овим Споразумом, а у крајњој линији резултираће заштитом Града Лесковца и околине и становништвом Лесковца од великих вода и на водотоковима првог и другог реда.“