ДогађајиСвечано обележавање међународног дана смањења ризика од елементарних непогода

12.10.2018.

Уочи Међународног дана смањења ризика од елементарних непогода, овај датум обележен је скупом на коме је представљњно све што је у предходној години постигнуто у циљу отпорности наше земље на будуће нежељене догађаје.
Овогодишња тема, одређена од стране Уједињених нација је „Смањење економских губитака услед елементарних непогода“. „Катастрофе погађају најсиромашније земље и још више продубљују сиромаштво и стварају ненадокнадиве економске губитке, морамо смањивати ризике од катастрофа и оставити у наслеђе будућим генерацијама отпорнију планету.“ Рекао је Антонио Гутераш, генерални секретар Уједињених Нација, поводом Међународног дана смањења ризика од елементраних непогода.
Република Србија, након 2014. године интензивно ради на унапређењу система управљања ризиком од елементарних непогода, која се пре свега огледа у стратешком и законодавном смислу, али и низом активности и мера које заједно са међународним партнерима чинимо у циљу јачања капацитета јединица локалних самоуправа. Отпорност на природне непогоде али и друге нежељене ситуације локалних заједница је од изузетне важности, и умрежавање општина и градова у сливовима река у Републици Србији представља пример добре праксе у овој области, који је јединствен у региону Балкана, а и редак на међународној сцени. За отпорност нашег друштва од непогода, неопходна је сарадња свих органа државне управе, свих нивоа власти, академске заједнице, организација цивилног друштва, грађана и грађанки, јер свако у овом процесу има своју активну улогу.
Недељу уочи међународног дана смањења ризика који се обелeжава сваког 13. октобра, општине и градови у нашој земљи ће обележити разним активностима, чиме се наставља традиција започета прошле године.
Свечани скуп је одржан у Чачку, у сали Скупштине града. На скупу, поред градоначелника града Чачка, г-дина Милуна Тодоровића, заменице директора Канцеларије за јавна улагања, г-ђе Сандре Недељковић и других, учешће је узео и директор ЈВП “Србијаводе” г-дин Горан Пузовић.