ДогађајиXVI"Европа-ИНБО 2018" Међународна конференција за имплементацију европских директива о водама, Севиља 17-21.10.2018.

24.10.2018.

16 . конференција "Европа-ИНБО" групе (XVI International Conference „Europe- INBO 2018“), која је одржана у Севиљи, у Шпанији, од 17 до 20 октобра 2018, окупила је 215 учесника, представнике националних администрација и националних управа, као и невладине организације, компаније, међународних и регионалних организација и академских институција, које долазе из 36 земаља.
Основанa у оквиру ИНБО-а, 2003. у Валенсији у Шпанији, групација "Европа-ИНБО" организација за имплементацију европских директива има за циљ обогаћивање и промовисање имплементације водених политика у Европи, посебно кроз заједничку стратегију имплементације (ЗНД) са разменом практичних теренских искустава. Европа -ИНБО се ослања на државе које су чланице УЕ, као и на земље кандидате, и ширење принципа и алата европских директива везаних за воду. Она учествује у дебатама о имплементацији тих директива у Европској Унији, укључујући и прекоокеански ЛАН.
У оквиру четвртог Округлог стола, чија је тематика била ревизија оквирних директива воде (WФД): побољшање координације са другим европским директивама (МаринеСФД, поплаве, директиве обновљивих енергетских извора...) своје учешће је узела и Република Србија. Директор Републичке дирекције за воде, г-ђа Наташа Милић је, излагала рад на тему „ Управљање водама у Републици Србији“. Такође, целу конференцију пратио је стручни тим ЈВП „Србијаводе“, на челу са директором Гораном Пузовићем.
Европска агенција за животну средину објавила је извештај о статусу водених ресурса у ЕУ. Пре краја 2018, комисија ће за Европски парламент представити извештај о процени другог циклуса управљања WФД и први циклус директиве у вези са поплавама. Овај извештај ће подвући потребу да се поново испита програм WФД.