ДогађајиОбележен Међународни дан реке Дунав у Музеју науке и технике

29.06.2023.

Поводом Међународног дана реке Дунав ЈВП „Србијаводе" у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде - Републичком дирекцијом за воде, Музејом науке и технике у Београду и Шумарским факултетом Универзитета у Београду организовало је едукативне активности за децу, као и изложбу „Са београдских река“ ауторке Гордане Каровић, кустоскиње музеја, посвећеној реци Дунав у просторијама Музеја науке и технике у Београду.

Посетиоци Музеја науке и технике су били у прилици да учествују у разноликим садржајима и креативним активностима посвећеним реци Дунав, а едукативни програм је био намењен деци узраста од 6 до 14 година.

Најмлађи су кроз интерактивне радионице учили о значају очувања река у склопу којих су са инжењерима ЈВП „Србијаводе“ кроз бојење, на креативан начин, учили о битним појмовима као што су реке и поплаве. Поред овог, деца су била у прилици да праве бродиће оригами техником, након чега им је приказан филм о Дунаву, а затим и квиз где су могли да провере своје знање о овом драгоценом ресурсу.

За Дан Дунава било је организовано и испланирано вођење и обилазак дела сталне поставке у Музеју, која је посвећена пловидби и реци Дунав.

Поводом Међународног дана реке Дунав ЈВП „Србијаводе", у сарадњи са градом Београдом, ЈКП „Зеленило Београд", ЈКП „Градска чистоћа" и ЈВП „Београдводе", успешно је спровело акцију чишћења наплавина на реци Дунав на делу територије града Београда.

Акција је организована са циљем да се активно укаже на важност очувања реке Дунав и природних богатстава која нам пружа.

Учесници акције, уз помоћ специјализоване опреме уклонили су наплавине и смеће који су се нашли у реци, након чега је правилно разврстан и одложен.

Ово је само један од примера успешне сарадње и заједничке ангажованости свих институција како би се реке заштитиле и подигла свест јавности о важности заштите природе и одрживом управљању рекама. Само заједничким деловањем и активним учешћем можемо сачувати наше реке за будуће генерације и обезбедити здравију и лепшу околину за све грађане.

Међународни дан Дунава обележава се 29. јуна сваке године. Овај дан има за циљ подизање свести о важности реке Дунав и промоцију одрживог кориштења и заштите овог изузетно важног водног ресурса. ЈВП „Србијаводе" сваке године традиционално организује прославу Дана Дунава са циљем да кроз се различите активности учи о важности очувања свих природних богатстава, а нарочито речних система којима смо окружени.