Догађаји„Сат за нашу Планету“

28.03.2020.

„Сат за нашу Планету“ је традиционална глобална акција која се одржава од 2007. године у складу са иницијативом коју је покренула Светска фондација за природу (WWF). Како би се указало на важност очувања планете, сваке последње суботе у марту светла широм планете се искључују на сат времена.

Осим померања времена, вечерас се од свих нас очекује да између 20.30 и 21.30 сати искључимо сва светла у дому која нису неопходна, као симбол жеље да се уштеди енергија и тако заштити животна средина и сама планета.

Симболични слоган овогодишње акције „Окренимо се природи“ шаље јасну поруку да је могуће нешто предузети против климатских промена. Тренутна ситуација у свету услед пандемије коронавируса још једном указује колико је човек моћно, а истовремено и рањиво биће, зависно од природе. Многоструке последице климатских промена, које се код нас манифестују кроз температурне екстреме, суше и поплаве, резултат су небриге о животној средини и претераног исцрпљивања природних ресурса.

Оно што је неминовно је да цео свет мора да делује одмах, али и да свако од нас може дати свој лични допринос очувању планете. Ова акција има за циљ да подстакне људе да у овим кризним временима пандемије вируса COVID-19 размисле како да буду солидарнији једни према другима, али и према планети и на тај начин допринесу смањењу утицаја климатских промена. Искључите светло и пренесите важну поруку да заједничким деловањем можемо да створимо будућност у којој људи живе у складу са природом, а не у борби против ње.


Srbijavode