ДогађајиДанас се обележава Међународни дан планете Земље

22.04.2020.

Међународни дан планете Земље обележава се 22. априла од 1992. године, када је на Конференцији Уједињених нација службено донет и усаглашен дугорочни програм за промоцију одрживог развоја планете Земље. Међутим, еколошки проблеми на нашој планети данас су много већи него тада када је почело обележавање овог дана.

Повећање броја становника на Земљи и индустријализација довеле су до загађења ваздуха, земље и воде. Последњих стотинак година планета Земља доживела је веће загађење него милионима година уназад. Неодговорно људско понашање довело је до климатских промена, до ефекта стаклене баште, до глобалног загревања, до нестајања многих биљних и животињских врста са лица Земље.

С једне стране све веће количине отпада у животној средини, а са друге стране нерационално коришћење природних богатстава прете да људски род доживи самоуништење.

Није довољно активирати се само када је Дан планете Земље или Светски дан заштите животне средине. Планета Земља нама свакодневно пружа услове за живот, па је зато неопходно да се и ми свакодневно понашамо тако што ћемо рационално користити све што нам Земља пружа. Сваки човек, ма где се налазио, мора да поштује природне законе и понаша се у складу са њима. Само на тај начин ће моћи да сачува оно што му је природа несебично дала.

Све досадашње мере заштите животне средине показале су се недовољним да реше проблем угрожавања природе и зауставе уништавање живота на Земљи. Разлог за то лежи у непоштовању природних закона и основних моралних принципа, представљених у форми еколошких принципа:

- Користи извор, тако да воду можемо пити и на речном ушћу- вода;
- Не очекуј од природе више него што си јој дао- природа;
- Заштити планету ову, другу немамо, нити ћемо добити нову- планета;
- Брини о ваздуху пре него што га угледаш- ваздух;
- Знај да Земља царује, само када ум царује- земља;
- Сети се да је живот дрвета залог за дрво живота- биљке;
- Не дозволи да птице селице сутра одустану од повратка ка југу- животиње;
- Урачунај цену очувања природе у цену сваког производа- технологија;
- Не тражи рупу у законима природе- енергија;
- Мисли више о отпаду, да не завршимо на њему- отпад;
- Градећи, не отимај, већ дели са природом- развој;
- Чувај животну средину, да би избегли крај- човек.

Дан планете Земље је прилика да сваки грађанин размисли о свом понашању према Земљи, и да допринесе да Земља буде чистија и лепша, само здрава и чиста животна средина може да нам пружи квалитетнији живот. Заједничким снагама треба да се подигне свест о потреби заштите животне средине и одговорног понашања.