Šta je VIS?

Vodoprivredni informacioni sistem (VIS) će služiti kao zajednička riznica podataka za vodne resurse, vodne objekte i podatke vezane za status voda u republici Srbiji. Informacione i komunikacione tehnologije (ICT) će u procesu objedinjavanja svih podataka na jednom mestu, odigrati veoma važnu ulogu kroz omogućavanje podrške za brzo menjanje radnog okruženja i poslovnih procesa.

vis_no2.png

VIS baza podataka

Za potrebe VIS-a, kao optimalno rešenje za smeštanje podataka odabrana je Oracle baza podataka. Izbor je izvršen nakon detaljno sprovedene analize više različitih baza podataka, a glavni kriterijumi pri ocenjivanju su bili: funkcionalnost, efikasnost, upotrebljivost, pouzdanost, mogućnost održavanja, prenosivost, podrška, rizik od zastoja sistema, kao i usklađenost sa standardima.

ArcSDE za Oracle

ArcSDE za Oracle bazu podataka predstavlja deo ArcGIS sistema koji omogućava vezu između korisničkih aplikacija i baze podataka VIS-a. ArcSDE omogućava transparentno skladištenje prostornih podataka u jedinstvenu bazu VIS-a i dostupnost podataka svim aplikacijama koje te podatke koriste.

Kako je VIS složen i sveobuhvatan sistem, da bi uspešno implemetirali svaki njegov deo, moralo se pažljivo planirati i odlučiti na koji način uspešno ispuniti sve zahteve u pogledu rada sa jedinstvenom bazom podataka.

  1. Nazad
  2. Vrh
  3. Početna
  4. Štampanje
  5. Pišite nam
  6. Struktura