U narednom kratkoročnom periodu se ne očekuje rapidno povećanje vodostaja na rekama u Srbiji. Vodostaji su na nivou prognoziranih za ovaj deo godine

U današnjem obraćanju direktora JVP "Srbijavode" za Tanjug, Goran Puzović je istakao da je ovaj vodostaj na nivou prognoziranog za ovaj deo godine, te da se u narednih 15 do 20 dana ne očekuje neki rapidan skok vodostaja na rekama u Srbiji.

On ističe da je trenutna situacija stabilna, kao i da nije zabeleženo neko veliko povećanje vodostaja na velikim rekama kao što su Dunav, Sava, Drina i Morava. Dalje navodi da su vodostaji na nivou koji je prognoziran za ovaj deo godine.

Što se tiče malih i srednjih vodotokova, u zavisnosti od promene temperature u narednom periodu, moguće je povećanje na određenim deonicama vodotokova, ali ne značajnije.

Što se tiče dugoročne prognoze i onoga što nas čeka na ulasku u mart, Puzović ističe da je još daleko od nas za preciznije zaključke.

"Ono što predstavlja posebnu opomenu je da su zalihe snega i u slivu Dunava uzvodno od nas i na slivu Tise, ogromne. Dakle, kreću se prema nekom istorijskom maksimumu. To, u nekom trenutku, kada krene topljenje snega, može da dovede do povećanja vodotoka. Ali, situacija se prati, posmatra. U komunikaciji smo i sa ljudima i iz područja uzvodnik i nizvodnih delova. Ono što je bitno građanima da znaju je da smo preduzeli niz preventivnih mera. Prošle nedelje smo održali sastanak sa svim vodoprivrednim preduzećima koja učestvuju u odbrani od poplava, gde smo doneli niz mera koje će se u naredih mesec dana sprovoditi i koje će dovesti do toga da možemo da pratimo svaki vodotok, svaku deonicu, kao i da intervenišemo, ako za to bude bilo potrebe", istakao je Puzović.

  1. Nazad
  2. Vrh
  3. Početna
  4. Štampanje
  5. Pišite nam
  6. Struktura