Vodostaj Dunava, Tise i Save je u porastu, ali se izlivanja ne očekuju i nema opasnosti od vanrednih situacija u narednom kratkoročnom periodu

Izvršni direktor za uređenje, korišćenje i zaštitu voda u JVP ”Srbijavode" Veljko Dimitrijević je danas za Tanjug izjavio da su svi  vodostaji na velikim rekama u Srbiji u granicama prosečnih vrednosti za ovaj period.

"U narednom periodu ne očekujemo ni da uđemo u redovnu odbranu. Dunav je miran, imamo blagi porast na ušću u Srbiji, ali sve u granicama normalnih oscilacija karakterističnim za ovaj period", istakao je Dimitrijević.

On je naveo da na Zapadnoj Moravi postoje "slaba mesta", ali da postoji operativni plan i ljudstvo koje se brine o tome.

Na toj reci, na jednom manjem potoku kod mesta Grdice, nedaleko od Kraljeva, uključena je pumpa, a viši vodostaj zabeležen  je i kod ušća Bjelice, ali nema izlivanja iz korita.

"Za sada nemamo ništa ozbiljnije kao pretnju i sve je pokriveno operativnim planom za odbranu od poplava, sva oprema i ljudstvo su spremni, kao i mehanizacija da intervenišemo u svakoj sitauciji. Sada nemamo ništa što bi izlazilo iz okvira normalnih uslova", rekao je Dimitrijević.

Može se očekivati na nezaštićenim područjima, manjim bujičnim potocima  da usled otapanja dođe do manjih bujica i klizišta. Ekipe su spremne da intervenišu  u skladu sa planovima koji su uglavnom u nadležnosti opštinskih organa i da saniraju posledice u saradnji sa Sektorom za vanredne siituacije i vodoprivrednim preduzećima. Tamo gde imamo izgrađene sisteme zaštite, ne vidimo posebnu opasnost, situacija je pod kontrolom", istakao je Dimitrijević.

  1. Nazad
  2. Vrh
  3. Početna
  4. Štampanje
  5. Pišite nam
  6. Struktura