Trenutno stanje na vodostajima u Srbiji, direktor Goran Puzović, za TV Pink

"Što se tiče malih i srednjih vodotoka, imamo blago smirivanje situacije. Očekujemo,  još danas, sitnije problemčiće, negde u višim delovima tih slivova u centralnoj Srbiji. Generalno,  ono što smo najavili prethodnih dana se i obestinilo. Došlo  je do upozoravajućeg nivoa,  nigde nismo imali neke veće probleme i bilo je lokalnih izlivanja na područjima koja, inače, nisu branjena, ali situacija je generalno dobra, situacija se smiruje i od sutra očekujemo i blago opadanje svih nivoa na ovim malim, srednjim rekama. Što se tiče velikih reka, jutros u osam sati smo na reci Savi uveli redovnu odbranu. Naša očekivanja, vezano za talas, koji je došao iz Bosne, Hrvatske prolazi kroz našu zemlju, su da u subotu može da dođe do granice vanredne odbrane od poplava, ali ne očekujemo nikakve velike probleme. U Beogradu je reka Sava na jedan metar od kvote redovne odbrane. Postoji mogućnost da ćemo sutra proglasiti redovnu odbranu samo u zoni kule Nebojše, to je najniža tačka u Beogradu, to je smo poruka za naše šetače i ljude koji su na reci da jednostavno samo obrate pažnju na taj deo da bi svi bili bezbedni. Dakle, situacija je generalno stabilna i ne očekujemo neke veće probleme.

Neće doći nigde do izlivanja u slivu reke Save. Danas smo proglasili u osam sati redovnu odbranu u Šabcu i nizvodno od Šabca. Očekujemo da sutra, u toku dana,  proglasimo vanrednu odbranu u zoni uzvodno od Šabca prema reci Drini, ali samo iz ratloga da ispratimo ovaj talas koji prolazi. Dakle, ne očekujemo nigde velike probleme, od subote očekujemo  stagnaciju. Kroz  Beograd će sve ovo proći bezbedno, a sa druge strane Dunav je dovoljno nizak da sve ovo lepo propusti, ne očekujemo nigde velike probleme.

Ostaje da zajedno svi ovo propratimo u narednih nekoliko dana dok se situacija potpuno ne  smiri,  da izvršimo analiziramo svega onoga što se desilo da znamo da su padavine bile mnogo veće i u Hrvatskoj i u Bosni i da su nanele nemerljive štete u obe zemlje.

Dobra stvar je što svi delovi u sistemu države reaguju na pravi način: Sektor za vanredne situacije, javna preduzeća, lokalne samopurave, svi činioci odbrane od poplava su zajedno delovali i zajedno smo imali koordinaciju i sve mere koje smo operativno sproveli i one pripremne mere koje smo imali su dale rezultat da svi zajedno na pravi način propratimo ovaj veliki poplavni talas koji je prošao. "

 

Video

 

  1. Nazad
  2. Vrh
  3. Početna
  4. Štampanje
  5. Pišite nam
  6. Struktura