Povodom Svetskog dana voda održana u Klubu poslanika stručna konferencija ”Srbija i evropske integracije - sektor voda”

U okviru obeležavanja Svetskog dana voda, generalni direktor JVP ”Srbijavode” Goran Puzović je, uz učešće  predstavnika Ministartstva za zaštitu životne sredine, ministra Gorana Trivana i predstavnika Ministarstva zdravlja i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, obratio se stručnom skupu u okviru konferencije  ”Srbija i evropske integracije- sektor voda”.

Ovo prilikom, Puzović je istakao da vlada mišljenje da Srbija ima dovoljno vode, što, zapravo, nije tako. ”Voda u Srbiji nije ravnomerno raspoređena, ni vremenski, ni prostorno.  Ubrzano se zagađuju podzemne vode, nestaju izvori pitke vode.” - istakao je on.
Takođe, Puzović je naglasio da postoje četiri osnovna zadatka Srbije, kao je voda u pitanju: ” Da povećamo stepen zaštite od voda i smanjimo štetu. Vlada Republike Srbije iz godine u godinu izdvaja sve više novca za preventivu, odnosno za održavanje, rekonstrukciju i izgradnju odbrambenih objekata.
Da zaštitimo kvalitet vode. U Srbiji samo 3% gradova i opština ima izgrađene uređaje za prečišćavanje vode.
Takođe, da se ravnomerno rasporedi i omogući svakom pojedincu pristup vodi, jer je pravo na vodu jedno od osnovnih prava svakog čoveka.”
Na posletku, Puzović je istakao kao veoma važnu stavku podizanje svesti javnosti o očuvanju voda, napominjući da je obrazovni sistem od predškolskog uzrasta do visokoobrazovnih ustanova važan činilac na kom treba da radimo. Takođe, zahvalio se medijima i pozvao ih da aktivno učestvuju, upravo u ovom segmentu.
” XXI vek je vek vode i veka ekologije!” zaključio je on.

  1. Nazad
  2. Vrh
  3. Početna
  4. Štampanje
  5. Pišite nam
  6. Struktura