Održan seminar o upravljanju vodama u Budimpešti

U periodu od 12. do 16.11.2018. godine u Budimpešti održan je seminar na temu upravljanja vodama, u organizaciji Ministarstva spoljnih poslova i trgovine Mađarske (MFAT) i Izraelske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (MASHAV).

Cilj seminara je bio unapređivanje znanja i prenos iskustava iz oblasti korišćenja vode, kao i zaštite od štetnog dejstva voda. Predavači su bili eksperti iz Izraela i Mađarske, čije su prezentacije bile fokusirane na najnovije trendove i najbolju praksu u upravljanju vodama, koji su, trenutno, u primeni. Prezentacije su praćene terenskim obilaskom karakterističnih objekata na Tisi, u blizini mesta Szolnok, uz stručne komentare i edukaciju na lokacijama izmeštanja i izgradnje novih savremenih nasipa i bočne retenzije sa segmentnim ustavama, opremljenih daljinskom regulacijom i sistemom za praćenje.

Deo prezentacija održan je na lokaciji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Budimpešte, gde je izvršen obilazak tehnoloških linija, uz stručna objašnjenja zaposlenih u nadležnom komunalnom preduzeću.

Poslovni deo seminara odnosio se na napredne metode i tehnologije za upravljanje atmosferskim vodama u visokourbanizovanim sredinama. Primer dobre prakse je istaknut kroz gradove „sunđere“, kod kojih je akcenat urbanog planiranja stavljen na integralno upravljanje padavinama.

Predstavnici JVP „Srbijavode“ bili su predstavnici Republike Srbije na ovom seminaru.

 

  1. Nazad
  2. Vrh
  3. Početna
  4. Štampanje
  5. Pišite nam
  6. Struktura