Počela velika prolećna akcija čišćenja priobalja reka Save i Dunava ”Za lepši i čistiji Beograd”

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić, glavni urbanista Marko Stojčić i direktor JVP „Srbijavode” Goran Puzović učestvovali su danas u akciji čišćenja priobalja, realizovanoj na potezu od hotela „Jugoslavija” do Brankovog mosta. Grad Beograd tradicionalno na proleće organizuje ovakve akcije, a ovog puta u njoj su učestvovali članovi Gradskog veća, gradski sekretari i direktori komunalnih preduzeća kao i više od sto radnika JVP „Srbijavode”, JKP „Gradska čistoća”, JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija”, JKP „Zelenilo – Beograd”, JVP „Beogradvode”, Vodoprivrednog preduzeća „Galovica” i Vodoprivrednog preduzeća „Sibnica”.

Akcija je dobar primer saradnje između grada i republike, a podršku su dala i udruženja splavova kao i brojne javne ličnosti, među kojima direktor UK „Vuk Karadžić” Svetislav Bule Goncić, umetnički direktor Omladinskog pozorišta „Dadov” Vladan Đurković i glumci Jelena Gavrilović i Milorad Miki Damjanović. Na poziv Grada Beograda, svoj doprinos dali su i brojni građani.

Goran Vesić je tom prilikom istakao da je priobalje jedan od najvećih problema, odnosno sve ono što je tokom zime došlo rekama i zadržalo se na obalama.

– Beograd ima oko 270 kilometara obala i 16 ostrva, što je više nego što neke zemlje imaju morskih obala. Ne odnosimo se dobro prema svojom rekama niti obalama zbog čega Grad poslednjih nekoliko godina akcenat stavlja na uređenje upravo ovog dela, radeći velike projekte na obalama – rekao je Vesić.

On je najavio i promenu kada je reč o direktnim kanalizacionim ispustima u reke, kojih trenutno ima više od dve stotine, što predstavlja, kako je naveo, zločin prema rekama. Zato je počela izgradnja fabrike za preradu otpadnih voda u Velikom selu, dodao je Vesić, i izrazio uverenje da je to početak rešavanja ovog problema.

– Veliki projekti počinju malim koracima. Zato je ovde više od sto ljudi koji zajedno čiste i daju svoj doprinos. Beograd zaslužuje da bude uređen, ali to ne može da bude ako ga ne čiste i ne čuvaju sami Beograđani – rekao je Vesić.

On je dodao i da će tokom ove godine biti završena i odluka koja se tiče splavova, nakon čega se očekuje veća uređenost u ovoj oblasti. Jedna od obaveza biće i čišćenje oko splavova, a u tom poslu pomoći će kao i do sada i grad.

Direktor Puzović je naglasio da je ovo tek prva u nizu akcija koje sinhrono realizuju grad i republika. On je pozvao građane da se priključe u još većem broju tokom sutrašnje i narednih akcija.

– Biće do avgusta dosta akcija čišćenja, a pozivamo i da se prijave lokacije koje građani smatraju da treba da se urede, te da se tim povodom obrate posredstvom sajta grada ili Srbijavoda – istakao je Puzović.

Goncić je rekao da se vrlo rado odazvao pozovu zamenika gradonačelnika, jer današnja akcija nije samo simbolična već i vrlo praktična. Treba učiniti sve da ovaj deo grada bude što lepši za šetnju, porodična i prijateljska okupljanja, ali i za posetioce Beograda, dodao je on. Goncić je pozvao svoje kolege da se odazovu pozivu jer su ovakve akcije pokazatelji odgovornosti prema životnoj sredini.

Drugog dana akcije čišćenja, u nedelju, biće obuhvaćene dve lokacije: Čukarički rukavac, od uliva Topčiderske reke do mosta „Gazela”, te kanal Vizelj u Borči.

 

Akcija čišćenja priobalja Dunava na Ušću okupila veliki broj građana

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović zajedno sa gradskim sekretarom za privredu Milinkom Veličkovićem priključio se današnjoj  velikoj akciji čišćenja priobalja Dunava „Za lepši i čistiji Beograd” na potezu od hotela „Jugoslavija” do Brankovog mosta, koju je organizovala Vlada Republike Srbije i Grad Beograd.

Mladenović je rekao da tradicionalno prolećno čišćenje grada i ovog puta donosi uspešne rezultate, te da je u kratkom vremenskom roku očišćena velika količina otpada.

–Kada bi svako od nas odvojio mesečno ili nedeljno sat vremena dodatnog truda da očistimo, ali i da ne prljamo, sigurno je da bi nam grad bio čistiji – rekao je pomoćnik gradonačelnika.

On je istakao da je novobeogradsko priobalje biser grada koje danas u širokoj akciji čiste „Srbijavode”, „Beogradvode” i komunalna gradska preduzeća.

–Svi treba da učinimo napor da naše priobalje bude čisto, uredno i da u njemu uživamo svakodnevno. Danas smo izašli da pokažemo i motivišemo naše sugrađane da se i oni uključe u akciju, da čiste za sobom i ne prljaju – rekao je Mladenović.

Veličković je naglasio da danas, pored preduzeća i udruženja, veliki broj građana čisti priobalja kao i da smo svedoci za koliko kratak period  čišćenja je ovaj deo grada promenio izgled.

–Kada bi svaki Beograđanin očistio 14 centimetara obale očistili bi sve obale u Beogradu koje se prostiru u našem gradu na 270 kilometara – istakao je sekretar za privredu.

On je izrazio nadu da će novi zakon koji je dao mogućnost Gradu Beogradu da uredi vodotoke na teritoriji grada, do kraja godine urediti kompletno priobalje, splavove i sve druge sadržaje na vodi.

  1. Nazad
  2. Vrh
  3. Početna
  4. Štampanje
  5. Pišite nam
  6. Struktura