Sva vodoprivredna preduzeća i nadležne institucije spremne za cikolon koji dolazi za vikend u Srbiju

Srbiju tokom meseca maja očekuje promenjivo vreme i  po najavi RHMZ-a 19 kišnih dana. Po ovim prognozama,  već početkom naredne nedelje, 13. i 14.maja, najavljene su obilne padavine, što će uticati na umeren i veći  porast nivoa vode svih naših reka, sa mogućnošću dostizanja i prevazilaženja  upozoravajućih nivoa.

Generalni direktor JVP „Srbijavode“ Goran Puzović je danas, za Jutarnji program TV Pinka rekao: „Kao što je RHMZ najavio, nas ove nedelje očekuju obilne padavine, dolazi ciklon iz Zapadne Evrope koji će doneti nekih 60 do 80 l/m2, lokalni preko 100 l/m2. Ono što znamo je da će najugroženiji biti zapadni deo naše zemlje, dakle, očekujemo poraste vodostaja u slivu Jadra, slivu Kolubare, gornjeg toka Zapadne Morave. Naravno da smo pethodnih četiri godine imali ozbiljne radove i da smo potpuno pripremljeni za ovaj talas koji dolazi. Ljudi su na terenu, oprema je na terenu, održana je sednica Republičkog štaba za vanredne situacije pre dva dana, juče smo imali koordinaciono telo koje čine: Sektor za vanredne situacije, Javna vodoprivredna preduzeća „Srbijavode“ i „Vode Vojvodine“, Vojska i Policija Srbije. Donete su konkretne mere, biće upućen apel svim predstavncicma i svim lokalnim samoupravama da preduzmu svoje mere, dakle ovaj ciklon čekamo spremni i trudićemo se da ga ispratimo na pravi način. Biće porasta vodostaja, mogući su lokalna izlivanja ali ne očekujemo nikakav scenario koji nas je zadesio 2014. godine.

Pored spremnosti svih vodoprivrednih preduzeća, na svim slivovima reka, nadležne službe prate situaciju na terenu i spremne su da pravovremeno reaguju. „Organizovano je osmatranje svih kritičnih lokaliteta 24 sata, Sektor za vanredne situacije će svoje jedinice rasporediti na one lokalitete koje smo predvideli kao nakritičnije" istakao je Puzović.

 

  1. Nazad
  2. Vrh
  3. Početna
  4. Štampanje
  5. Pišite nam
  6. Struktura