Održana konferencija zemalja jugoistočne Evrope o saradnji na iskorišćavanju ekonomskog potencijala koridora reka Save i Drine

Svetska banka, u partnerstvu sa Vladom Brčko distrikta BiH, danas je u Brčkom bila domaćin okupljanja lidera, kreatora politike i stručnjaka iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Srbije i Slovenije, gde je razmatran značaj regionalne saradnje u oblasti upravljanja vodama, naročito na koridoru reka Save i Drine, a po Programu Svetske banke.

Predstavnici JVP ”Srbijavode” su, na čelu sa direktorom Goranom Puzovićem, Republičke direkcije za vode, na čelu sa direktorkom Natašom Milić, kao i predstavnici Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, uzeli aktivno učešće u strateškom razmatranju i planiranju, kao i unapređenju ekonomskih veza i realizacije projekata. “

„Da bi zemlje u regionu ostvarile puni ekonomski potencijal potrebni su jača regionalna koordinacija i saradnja. Više strateško upravljanje vodama između zemalja u slivovima rijeka Save i Drine (Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Srbija i Slovenija) stvara realnu priliku za koordinaciju kako bi se iskoristili potencijali ovog zajedničkog resursa“, rekla je Linda Van Gelder, regionalna direktorka Svetske banke za Zapadni Balkan.

Siniša Milić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH, izrazio je zadovoljstvo činjenicom što je Brčko domaćin ovog veoma važnog sastanka.

On je istakao da Brčko distrikt BiH očekuje važne benefite od ovog projekta budući da je na reci Savi i „Luka Brčko“ i da trasa budućeg auto-puta Sarajevo–Beograd treba da prolazi kroz Brčko, ali i zbog činjenice da je nedavno odobren projekat modernizacije brčanske luke.

David Mišo (David Michaud), šef prakse Svjetske banke za vodne resurse, zahvalio se gradonačelniku i svim nadležnim institucijama u Brčkom što su pomogli organizovanje ovako važnog skupa. On je istakao da je ovaj skup prilika za zemlje iz slivova reka Save i Drine da se obavežu na saradnju u pravcu ekonomski produktivnijeg upravljanja ovim zajedničkim resursima.

Današnji skup je prilika za zemlje iz slivova reka Save i Drine da se obavežu na saradnju u pravcu ekonomski produktivnijeg upravljanja ovim zajedničkim resursima, uz investicije kojim će se otvoriti radna mesta, poboljšati plovnost reka, zaštititi životnu sredinu i ublažiti postojeći i budući rizici u vezi sa vodom, kao što su poplave i suše,” rekao je Mišo.

On je dodao da zajedničkim radom zemlje iz regiona mogu povećati ekonomski rast i zaštititi svoje stanovništvo, ekonomije i životnu sredinu od rizika u vezi sa vodom i dodao da je Svetska banka, uprkos činjenici da nije uvek lako raditi preko granica i sarađivati između različitih zemalja i sektora, spremna da bude onoliko ambiciozna u realizaciji postavljenih ciljeva, koliko to budu želele zemlje učesnice.

 

 

  1. Nazad
  2. Vrh
  3. Početna
  4. Štampanje
  5. Pišite nam
  6. Struktura