Jačanje saradnje Holandije i Srbije u oblasti obnovljivih izvora energije

Privredna komora Srbije (PKS) u saradnji sa ambasadom Holandije organizovala je poslovni forum " Voda i Energija 2019" gde je preko devedeset naših kompanija  razgovaralo o mogućnostima saradnje sa  holandskim kompanijama koje su nosioci naprednih tehnologija iz oblasti zaštite životne sredine, obnovljivih izvora energije i prerade i tretmana otpadnih voda.

Mihailo Vesović, savetnik predsednika PKS rekao je da je Privredna komora Srbije zajedno sa amabasadom Holandije organizovala poslovni forum koji je posvećen tretmanu voda i energetskoj održivosti, odnosno energetici jer su to najvažnije teme za EU i evropsku privredu, a postaju važne teme i za srpsku privredu.

Očekivane investicije u narednih 10 ili 15 godina biće  skoro šest milijardi evra u celokupnu oblast, a to su izuzetno velika sredstva i izuzetno veliki posao i za strane, ali i za domaće kompanije", rekao je Vesović i dodao da je Holandija jedna od zemalja koja poseduje najviši nivo tehnologija u ovoj oblasti. Centar za cirkularnu ekonomiju PKS je prepoznao važnost ove teme, a ono što je potrebno je izuzetno dobra koordinacija ne samo između privrede, nego i između privrede, državnih organa i svih onih koji imaju znanje i tehnologiju i koji mogu da podrže ovaj izuzetno bitan i obiman projekat.

Ambasador Holandije u Srbiji Henk van der Dool izrazio je zadovoljstvo podovodom organizacije poslovnog foruma i istakao da je Holandija jedan od najvećih investitora u Srbiji i da je prisutna u mnogim sektorima, ali da su sektori vode i energije među najznačajnijim za proširenje saradnje. "Imamo šta da ponudimo Srbiji s ozbirom da smo zemlja koja se suočava sa određenim brojem izazova. Mala smo zemlja, trećina naše površine je ispod nivoa mora. Imamo istoriju gde se borimo protiv voda i živimo sa vodom", rekao je ambasador. On je dodao da je poslednji veći susret sa holandskim kompanijama bio pre šest godina, te da očekuje proširenje saradnje i češće kontakte.

Slobodan Perović, pomoćnik ministra u Ministarstvu životne sredine istakao je važnost povezivanja stručnjaka i razmene najmodernije tehnologije u  prečišćavanju otpadnih voda, te da će u narednih sedam godina biti uloženo više od milijardu evra za 42 projekta samo u oblasti tretmana otpadnih voda. Manje od 10 odsto otpadnih voda se prečišćava, te da je ulaganje u tu oblast važno i zbog zemljišta i zbog vode, ali i za unapređenje privrede. On je istakao i jednu od najznačajnijih donacija Holandije koja će doprineti da 19 sela u Srbiji dobiju kanalizaciju.

Državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoran Lakićević govorio je o programu vodosnabdevanja i prečišćavanja voda i istakao da je program doprineo boljem kvalitetu života građana, rastu stranih investicija i turizma.

Miloš Radovanović, izvršni direktor JVP "Srbijavode" predstavio je program poslovanja ovog preduzeća, kao i  neke od najznačajnijih projekata, koji će biti realizovani u narednom periodu.

  1. Nazad
  2. Vrh
  3. Početna
  4. Štampanje
  5. Pišite nam
  6. Struktura