Forum voda kao najvažniji međunarodni skup u Srbiji

Od 14. do 16. novembra održan je Forum Voda u Beogradu, kao najvažniji međunarodni skup u Srbiji posvećen aktuelnim dešavanjima, efikasnim savremenim rešenjima u oblasti snabdevanja vodom za piće i odvođenju i prečišćavanju otpadnih voda, kao i međunarodnoj saradnji. Organizatori ove manifestacije su Udruženje za tehnologiju vode i sanitarno inženjerstvo (UTVSI) i "Belexpo plus" uz podršku Privredne komore Srbije i Udruženja vodovoda i kanalizacije Srbije.

Predstavnici JVP „Srbijavode“ prisustvovali su na ovom značajnom skupu koji se sastoji iz dve celine: sajma opreme i tehnologije za vodoprivredu i međunarodno-naučno stručnog skupa o vodama. Na izlagačkom delu sajma u „Belexpocentru” prisutni su proizvođači opreme za hidrotehničke objekte, kanalisanje, zaštitu od poplava i erozije, proizvođači opreme za snabdevanje i prečišćavanje vode za piće i otpadnih voda, proizvođači mernih instrumenata, opreme za automatizaciju, monitoring sisteme i upravljanje, konsultantske firme, projektantske organizacije i softverske kompanije.

U okviru stručnog skupa o vodama koji je organizovan u tri konferencijske sale, održani su prvog dana programi jačanja kapaciteta vodnog sektora, doprinos održivom upravljanju, regionalnoj saradnji, radionice za mala i srednja preduzeća vodovoda. U toku drugog dana predstavljen je institucionalni okvir vodnog sektora, održana je Skupština Udruženja vodovoda i kanalizacije i iskustva i rezultati prečišćavanja komunalnih otpadnih voda velikih gradova u regionu i to Budimpešte, Temišvara i Segedina. Svaki od izlagača za PPOV dali su prikaz kapaciteta postrojenja, tehnologije prečišćavanja otpadnih voda, linije mulja, postrojenja za biogas. Predstavnica Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede-Republičke direkcije za vode, prezentovala je „Nacionalnu strategiju za upravljanje kanalizacionim muljem“. Nakon izlaganja na ovoj sesiji održana je panel diskusija koju su vodili moderatori sa Tehnološko-metalurškog fakulteta i Građevinskog fakulteta u Beogradu. Diskutovano je o problematici vezanoj za ekonomske efekte i povraćaj novca od ulaganja u PPOV u Rumuniji i Mađarskoj, kao i o problemima vezanim za odlaganje mulja.

  1. Nazad
  2. Vrh
  3. Početna
  4. Štampanje
  5. Pišite nam
  6. Struktura