Delegacija Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sastala se danas sa delegacijom Republike Kine koju je predvodio zamenik ministra vodnih resursa Lu Guihiu povodom predstavljanja projekta za unapređenje vodoprivrede, podizanja kvaliteta upravljanja vodama i vodosnabdevanja Srbije

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boban Kostić rekao je novinarima posle sastanka u zgradi JVP „Srbijavode“ da je poseta delegacije Kine u sklopu saradnje dve zemlje u okviru kineske inicijative „Pojas i put“.

Podsetio je da je nedavno predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio u poseti Kini gde su potvrđeni dugogodišnji prijateljski odnosi dveju zemalja.

„Današnji sastanak se odnosio na probleme u oblasti voda sa kojima se suočavaju Kina i Srbija“, rekao je Kostić i naveo da je sastanak bio konstruktivan i kvalitetan.

Generalni direktor JVP „Srbijavode“ Goran Puzović rekao je da su na sastanku definisani mogući vidove saradnje i pomoći Kine u savladavanju problema vezanih za sektor voda u Sbiji.

„Definisali smo četiri osnovne tačke saradnje Kine i Srbije u oblasti voda“, kaže Puzović.

Objasnio je da se pomoć odnosi na pripremu i izradu tehničke dokumentacije u izgradnji zaštitnih sistema za odbranu od poplava.

Druga tema je, kaže, razvoj navodnjavanja u Srbiji i iskustva i znanja koja može da prenese Kina kao ogromna zemlja koja se, dodaje, suočava sa mnogo većim problemima od Srbije.

Treći vid pomoći je, navodi, u pripremi mapa vezanih za eroziju i bujice, a četvrti, razvoj vodoprivrednog informacionog sistema i sistema rane najave.

„Imamo najavu da će doći do jednog ozbiljnijeg poplavnog talasa. U naredna dva dana predstavnici kineske delegacije moći će i da vide kako mi sprovodimo odbranu od poplava i na koji način štitimo prvenstveno živote naših ljudi, i imovinu“, rekao je Puzović.

Kineska delegacija će sutra, sa predstavnicima JVP NjSrbijavode",  obići nekoliko lokacija u Srbiji kako bi se kroz konkretne primere na terenu razmotrili mogući načini saradnje. Jedna od lokacija su radovi na zaštiti grada Valjeva od velikih voda reke Kolubare.

 

  1. Nazad
  2. Vrh
  3. Početna
  4. Štampanje
  5. Pišite nam
  6. Struktura