Делегација Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде састала се данас са делегацијом Републике Кине коју је предводио заменик министра водних ресурса Лу Гуихиу поводом представљања пројекта за унапређење водопривреде, подизања квалитета управљања водама и водоснабдевања Србије

Државни секретар Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Бобан Костић рекао је новинарима после састанка у згради ЈВП „Србијаводе“ да је посета делегације Кине у склопу сарадње две земље у оквиру кинеске иницијативе „Појас и пут“.

Подсетио је да је недавно председник Србије Александар Вучић био у посети Кини где су потврђени дугогодишњи пријатељски односи двеју земаља.

„Данашњи састанак се односио на проблеме у области вода са којима се суочавају Кина и Србија“, рекао је Костић и навео да је састанак био конструктиван и квалитетан.

Генерални директор ЈВП „Србијаводе“ Горан Пузовић рекао је да су на састанку дефинисани могући видове сарадње и помоћи Кине у савладавању проблема везаних за сектор вода у Сбији.

„Дефинисали смо четири основне тачке сарадње Кине и Србије у области вода“, каже Пузовић.

Објаснио је да се помоћ односи на припрему и израду техничке документације у изградњи заштитних система за одбрану од поплава.

Друга тема је, каже, развој наводњавања у Србији и искуства и знања која може да пренесе Кина као огромна земља која се, додаје, суочава са много већим проблемима од Србије.

Трећи вид помоћи је, наводи, у припреми мапа везаних за ерозију и бујице, а четврти, развој водопривредног информационог система и система ране најаве.

„Имамо најаву да ће доћи до једног озбиљнијег поплавног таласа. У наредна два дана представници кинеске делегације моћи ће и да виде како ми спроводимо одбрану од поплава и на који начин штитимо првенствено животе наших људи, и имовину“, рекао је Пузовић.

Кинеска делегација ће сутра, са представницима ЈВП ЊСрбијаводе",  обићи неколико локација у Србији како би се кроз конкретне примере на терену размотрили могући начини сарадње. Једна од локација су радови на заштити града Ваљева од великих вода реке Колубаре.

 

  1. Назад
  2. Врх
  3. Почетна
  4. Штампање
  5. Пишите нам
  6. Структура